Pod povećalom: Marina Menkadžieva

 

“Pod povećalom” je stranica gdje možete pobliže upoznati autore(ice) koji su se izdigli sa svojim radovima izvan obveznih okvira koje postavlja školski program. Nekad su njihovi radovi nastali kao dio obveznog programa, a nekad kao slobodni kretivni izraz.

Marina Menkadžieva, rođena je 24. svibnja 1988. godine u Splitu. Učenica je Obrtničke škole u Splitu - fotografski smjer.

“Dvojci” su dio izložbenog kompleta na kraju drugog razreda. Predstavljaju zrelo fotografsko razmišljanje unatoč njenoj mladosti. Kompozicijska rješenja u “Mačkama” i portretima, s narativnim sadržajem u ostalim planovima, jako pridonose imaginativnosti  ovih fotografija. 


O tome, na koji način i koliko joj fotografija pomaže, ne samo kao sredstvo vizualnog izražavanja, Marina kaže:

Jako se kratko bavim fotografijom, da bi sa sigurnošću mogla reći što mi ona predstavlja. Za godinu ili dvije imat ću vjerojatno drugačije mišljenje i bolje obješnjenje, bolju definicju onoga što mi fotografija znači. Nemam velikog iskustva, pa nemam ni pravi odgovor, jer sam još praktički na početku. Mogla bih reći da je ona meni način izražavanja, promatranja ili sredstvo pomoću kojeg nastojim razumjeti svoju okolinu.

Fotografija obuhvaća mnogo više od same slike, pa samim tim je njen utjecaj, na moje sagledavanje “svijeta”, puno značajniji. Okolina promatrana kroz objektiv fotoaparata izgleda nam puno jasnija. Određena distanca od događaja, čiji smo promatrači, a ne sudionici, pruža nam mogućnost objektivnijeg sagledavanja cijele situacije. Onaj tko je u centru zbivanja, vrlo lako može imati pogrešnu percepciju.

Uz fotografiju sam naučila promatrati situacije i samu okolinu izvan nekakvog uobičajenog kalupa, pa sam tako počela primjećivati stvari za koje nisam niti znala da postoje; na koje, najvjerojatnije, ne bih niti obratila pozornost. Smatram to svojevrsnim darom  koji dobijam zauzvrat, za utrošeno vrijeme i nekakva sredstva koja su, iz moje perspektive, značajna.


Nadam se da ću nastaviti svoju fotografsku priču, jer je to ono što me zanima i u čemu uživam.

                                                                                                                                                                                           

   generacija: 2004 / 05                                                                                                                                              Joško Ćurković, prof., 2007.

 

Radovi na ovim stranicama publicirani su dozvolom autora.

Zabranjena je bilo kakva upotreba ovih fotografija bez autorske dozvole.

Izaberi autora(icu):


Holodovych Myron    •    Ivanišević Đenko    •    Jerkan Frano    •    Kuljiš Marja    •    Menkadžieva Marina

Stjepanović Marko    •    Škaro Viktorija